Acura RSX, ILX and Honda EP3 Forum banner

Przewodnik DIY: Jak zresetować kontrolkę SRS. (Przewodnik wizualny)

691K views 739 replies 411 participants last post by  parajarito  
#1 · (Edited by Moderator)
Wiadomo, że nasze samochody mają problemy ze światłami SRS, w zasadzie wszystkie Honda/Acura, ponieważ system czasami "zatyka się" i powoduje, że kody uruchamiają kontrolkę SRS.

OŚWIADCZENIE: Proszę, rób to na własne ryzyko, nie ponoszę odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody, które możesz spowodować, wykonując ten reset SRS DIY. Jeśli nie ufasz sobie, zanieś samochód do dealera Acura i zleć mu zresetowanie, gwarancja zwykle obejmuje reset BEZPŁATNIE. Wypróbuj ten DIY na własne ryzyko.

Uwaga:
Jeśli twoja poduszka powietrzna została wystrzelona lub siedzenia zostały usunięte lub cokolwiek, co mogło uruchomić SRS, ten DIY nie zadziała dla ciebie. Otrzymasz tylko dwa błyski lub więcej, a kontrolka pozostanie włączona.

Potrzebne narzędzia i materiały:

• Standardowy spinacz do papieru (lub drut)

• Może latarka (praca nocna)

Czas:
- 1 do 5 minut

Trudność:
Image
z
Image

#2 · (Edited)
Najpierw upewnij się, że kluczyk jest wyjęty ze stacyjki.

Krok 1:
Możesz użyć dwóch opcji w tym kroku, aby połączyć ze sobą dwa styki:

Spinacz do papieru, możesz użyć spinacza i zgiąć go tak, aby oba końce znajdowały się obok siebie, aby można go było włożyć w dwa piny.
Image

- lub -

Zwykłe przewody, to tak naprawdę najlepszy sposób na obwód.
Image

Krok 2:
Zdejmij dolny panel spod deski rozdzielczej, dwa klipsy obrotowe, które można łatwo zdjąć. (obróć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara)
Image

Krok 3:
Po zdjęciu dolnego panelu zlokalizuj skrzynkę bezpieczników (patrz rysunek lokalizacji).
Image

Krok 4:
Zlokalizuj wtyczkę SRS nad bezpiecznikami w panelu skrzynki bezpieczników, zobaczysz żółty klips po lewej stronie. Jest to również JEDYNA wtyczka, która jest żółta w panelu skrzynki bezpieczników.
Image

Krok 5:
Wypnij klips. Powinieneś zobaczyć dwa otwory na piny, za pomocą których połączysz obwód za pomocą spinacza lub przewodów
Image

Krok 6:
Włóż spinacz do 2-pinowego klipsa.
Image

Po zakończeniu wszystkich przygotowań, oto kroki, które musisz wykonać, aby faktycznie zresetować kontrolkę. CZAS MUSI BYĆ PERFEKCYJNY, jeśli kontrolka zaświeci się ponownie, wyjmij kluczyk i powtórz kroki. Przeczytaj najpierw te kroki przed podjęciem próby resetowania.

Krok 7:
Mając spinacz lub przewody w pinach, włóż kluczyk i kliknij w pozycję zapłonu II i zostaw go w spokoju przez cały krok.
Image

Krok 8:
Powinieneś usłyszeć sygnały dźwiękowe przez 3 sekundy, a gdy sygnał dźwiękowy zniknie, SRS powinno się wyłączyć.
Image

Krok 9:
SZYBKO, wyjmij spinacz/przewody, a kontrolka powinna się ponownie zaświecić.
Image

Krok 10:
Kiedy kontrolka się zaświeci, SZYBKO włóż spinacz z powrotem, aby ponownie połączyć obwód, w ciągu sekundy lub dwóch kontrolka SRS POWINNA SIĘ WYŁĄCZYĆ

Krok 11:
W ostatnim kroku wyjmiesz spinacz/przewód, a kontrolka szybko mignie dwa razy i zgaśnie. Powinieneś poczekać sekundę lub dwie, aby sprawdzić, czy kontrolka się zaświeci, jeśli tak, MUSISZ POWTÓRZYĆ kroki 7-11 ponownie. Jeśli nie, przeczytaj krok 12

Krok 12:
W tym momencie wyjmij kluczyk ze stacyjki i włóż 2-pinowy klips z powrotem we właściwe miejsce (to samo miejsce, z którego go wyjąłeś). Zabezpiecz dolną deskę rozdzielczą z powrotem na miejscu. Ponownie przetestuj SRS z pozycją zapłonu II. Powinien wydać sygnał dźwiękowy, a następnie SRS powinno się wyłączyć.

Szybkie czytanie DIY bez zdjęć:
1. podłącz klips do żółtego klipsa, przekręć kluczyk do pozycji II
2. poczekaj, aż kontrolka zgaśnie i wyjmij spinacz/przewód.
3. Jak tylko kontrolka zaświeci się ponownie, szybko połącz obwód ponownie.
4. Kontrolka powinna się ponownie wyłączyć. Ponownie wyjmij spinacz/przewód.
5. Kontrolka poczeka sekundę lub dwie, zanim powie ci następne słowo.
6. Ostatnie słowo to 2 szybkie błyski i kontrolka SRS całkowicie gaśnie.
6-A. dwa szybkie błyski, a kontrolka pozostaje włączona, możesz być zbyt wolny lub masz zwarcie w swoim SRS.
7. wyłącz zapłon i włóż ponownie klips.

Gratulacje, pomyślnie zresetowałeś kontrolkę SRS.

Zgrubny film do naśladowania:
https://www.youtube.com/watch?v=MRZJXcbrUes

Rozwiązywanie problemów:
Większość błędów może być spowodowana usunięciem elementów, takich jak kierownica, siedzenia, pasy bezpieczeństwa i poduszki powietrzne. Bardzo rzadko zdarza się, aby czujnik z przodu uległ uszkodzeniu, ale jeśli miałeś wypadek i twoja poduszka powietrzna się nie otworzyła, ale pas bezpieczeństwa się zablokował, MUSISZ wymienić moduł SRS.

Jeśli masz kierownicę lub siedzenia z rynku wtórnego, istnieje rezystor, który możesz kupić w Radio Shack, który włożysz między te miejsca, gdzie powinna być poduszka powietrzna lub siedzenia i który ma na celu uzupełnienie obwodu.

Dla osób, które mają siedzenia z rynku wtórnego/bez poduszek powietrznych, przeczytaj ten przewodnik, aby ominąć problem z kontrolką SRS.
http://forums.clubrsx.com/showthread.php?t=133724&highlight=resistor+aftermarket+seats

UWAGA: Nie usłyszysz sygnału dźwiękowego, jeśli masz zapięty pas bezpieczeństwa po stronie kierowcy.

#467 ·
Kopia zapasowa wątku http://www.dc5nation.com/forums/showthread.php?t=44 na wypadek, gdyby pojawiły się zdjęcia lub cokolwiek innego

Najpierw upewnij się, że kluczyk jest wyjęty ze stacyjki.

Krok 1:
Możesz użyć dwóch opcji w tym kroku, aby połączyć ze sobą dwa styki:

Spinacz do papieru, możesz użyć spinacza i zgiąć go tak, aby oba końce znajdowały się obok siebie, aby można go było włożyć w dwa piny.
Image

- lub -

Zwykłe przewody, to tak naprawdę najlepszy sposób na obwód.
Image

Krok 2:
Zdejmij dolny panel spod deski rozdzielczej, dwa klipsy obrotowe, które można łatwo zdjąć. (obróć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara)
Image

Krok 3:
Po zdjęciu dolnego panelu zlokalizuj skrzynkę bezpieczników (patrz rysunek lokalizacji).
Image

Krok 4:
Zlokalizuj wtyczkę SRS nad bezpiecznikami w panelu skrzynki bezpieczników, zobaczysz żółty klips po lewej stronie. Jest to również JEDYNA wtyczka, która jest żółta w panelu skrzynki bezpieczników.
Image

Krok 5:
Wyjmij klips. Powinieneś zobaczyć dwa otwory na piny, które będziesz łączyć obwodem za pomocą spinacza lub przewodów
Image

Krok 6:
Włóż spinacz do 2-pinowego klipsa.
Image

Po zakończeniu wszystkich przygotowań, oto kroki, które musisz wykonać, aby faktycznie zresetować kontrolkę. CZAS MUSI BYĆ PERFEKCYJNY, jeśli kontrolka zaświeci się ponownie, wyjmij kluczyk i powtórz kroki. Przeczytaj najpierw te kroki przed próbą resetowania.

Krok 7:
Mając spinacz lub przewody w pinach, włóż kluczyk i kliknij w pozycję zapłonu II i zostaw go w spokoju przez cały krok.
Image

Krok 8:
Powinieneś usłyszeć sygnały dźwiękowe przez 3 sekundy, a gdy sygnał dźwiękowy zniknie, SRS powinno się wyłączyć.
Image

Krok 9:
SZYBKO, wyjmij spinacz/przewody, a kontrolka powinna się ponownie zaświecić.
Image

Krok 10:
Kiedy kontrolka się zaświeci, SZYBKO włóż spinacz z powrotem, aby ponownie zamknąć obwód, w ciągu sekundy lub dwóch kontrolka SRS POWINNA się WYŁĄCZYĆ

Krok 11:
W ostatnim kroku wyjmiesz spinacz/przewód, a kontrolka szybko mignie dwa razy i zgaśnie. Powinieneś poczekać sekundę lub dwie, aby sprawdzić, czy kontrolka się zaświeci, jeśli tak, MUSISZ POWTÓRZYĆ kroki 7-11 ponownie. Jeśli nie, przeczytaj krok 12

Krok 12:
W tym momencie wyjmij kluczyk ze stacyjki i włóż 2-pinowy klips z powrotem we właściwe miejsce (w to samo miejsce, z którego go wyjąłeś). Zabezpiecz dolną deskę rozdzielczą z powrotem na miejscu. Ponownie przetestuj SRS w pozycji zapłonu II. Powinien wydać sygnał dźwiękowy, a następnie SRS powinno się wyłączyć.

Szybkie czytanie DIY bez zdjęć:
1. podłącz klips do żółtego klipsa, przekręć kluczyk do pozycji II
2. poczekaj, aż kontrolka zgaśnie i wyjmij spinacz/przewód.
3. Jak tylko kontrolka zaświeci się ponownie, szybko podłącz obwód ponownie.
4. Kontrolka powinna ponownie zgasnąć. Ponownie wyjmij spinacz/przewód.
5. Kontrolka poczeka sekundę lub dwie, zanim powie ci następne słowo.
6. Ostatnie słowo to 2 szybkie błyski i kontrolka SRS całkowicie gaśnie.
6-A. dwa szybkie błyski, a kontrolka pozostaje włączona, możesz być za wolny lub masz zwarcie w swoim SRS.
7. wyłącz zapłon i włóż ponownie klips.

Gratulacje, pomyślnie zresetowałeś kontrolkę SRS.

Rozwiązywanie problemów:
Większość błędów może być spowodowana usunięciem elementów, takich jak kierownica, siedzenia, pasy bezpieczeństwa i poduszki powietrzne. Bardzo rzadko zdarza się, aby czujnik z przodu uległ uszkodzeniu, ale jeśli miałeś wypadek i poduszka powietrzna się nie uruchomiła, ale pas bezpieczeństwa się zablokował, MUSISZ wymienić moduł SRS.

Jeśli masz kierownicę lub siedzenia z rynku wtórnego, istnieje rezystor, który możesz kupić w Radio Shack, który wkładasz między te miejsca, gdzie powinna być poduszka powietrzna lub siedzenia i działa w celu zamknięcia obwodu.

Dla osób, które mają siedzenia z rynku wtórnego/bez poduszek powietrznych, przeczytaj ten przewodnik, aby ominąć problem z kontrolką SRS.
http://forums.clubrsx.com/showthread.php?t=133724&highlight=resistor+aftermarket+seats

UWAGA: Nie usłyszysz sygnału dźwiękowego, jeśli masz zapięty pas bezpieczeństwa po stronie kierowcy.
Dzięki, naprawdę dobrze mi to wyszło!!:thumbsup::beerchug:

#8 ·
asiangodofyours said:
so if i swapped out aftermarket seats where the srs would normally come on, this wont help me right? lol
put a resistor on the seat's srs clip.

#12 ·
~KP-RSX~ said:
tak.. mam ten sam problem, kiedy wkładam moje fotele z rynku wtórnego.....co masz na myśli mówiąc o włożeniu rezystora do klipsa srs foteli???
:iamwiths:
i fajny opis :thumbsup:

#13 ·
#14 ·
Brusky said:
Pamiętaj, aby powiedzieć o tym eric_r_fagmo... jego kontrolka SRS świeci się od wieków
Ma uszkodzony czujnik, który wymaga wymiany. Sprawdziłem to dla niego kilka dni temu.

Ma kod 1, co prawdopodobnie jest problemem z czujnikiem

#17 ·
ombastic said:
cool. jw but why do you need to reset your SRS light?
dowiesz się pewnego dnia, kiedy twoje gówno się włączy

#18 ·
Moje światło zaświeciło się po pominięciu wzmacniacza, sprawdziłem wszystkie przewody, gdy odłożyłem siedzenie. Światło wciąż się świeciło, więc zdjąłem siedzenie, odłączyłem i ponownie wymieniłem wszystkie przewody i wciąż nic! Więc albo dziś wieczorem, albo jutro zamierzam tego spróbować, dzięki za pomoc.
To światło doprowadzało mnie do szału.

#19 ·
blackscorpion312 said:
Moje światło zaświeciło się po tym, jak pominąłem wzmacniacz, sprawdziłem wszystkie przewody, kiedy założyłem siedzenie z powrotem. Światło wciąż się świeciło, więc zdjąłem siedzenie i odłączyłem i ponownie podłączyłem wszystkie przewody i wciąż nic! Więc albo dziś wieczorem, albo jutro zamierzam tego spróbować, dzięki za pomoc.
Daj mi znać, jak poszło.

#20 ·
blackscorpion312 said:
Moja lampka zaświeciła się po ominięciu wzmacniacza, sprawdziłem wszystkie przewody, gdy założyłem siedzenie z powrotem. Kontrolka nadal się świeciła, więc zdjąłem siedzenie i odłączyłem i ponownie podłączyłem wszystkie przewody i wciąż nic! Więc albo dziś wieczorem, albo jutro spróbuję tego, dzięki za pomoc.
tak, daj nam znać, właśnie zamieniłem moje oryginalne siedzenia na siedzenia 04 si i zaświeciła mi się kontrolka srs, mimo że wszystko jest podłączone

#21 ·
Nie chcę płacić Acurze za dowiedzenie się, co jest nie tak z moją kontrolką SRS, więc mam pytanie. Nic nie zostało usunięte, ale próbowałem ją zresetować i słyszę sześć sygnałów dźwiękowych, a kontrolka nie miga ani nie gaśnie. Podłączam ją ponownie i słyszę sześć sygnałów dźwiękowych, a kontrolka pozostaje włączona, co to jest? Nie mogę tego dłużej znieść!

#244 ·
Próbowałem zresetować i słyszę sześć sygnałów dźwiękowych, a światło nie miga ani nie gaśnie, podłączam z powrotem i słyszę sześć sygnałów dźwiękowych, a światło pozostaje włączone, co to jest? Nie mogę tego już znieść!
to samo dzieje się ze mną. sześć sygnałów dźwiękowych, a światło srs nigdy nie gaśnie. sugestie? :confused:

#22 ·
?uestion said:
Nie chcę płacić Acurze za dowiedzenie się, co jest nie tak z moją kontrolką SRS, więc mam pytanie. Nic nie zostało usunięte, ale próbowałem ją zresetować i słyszę sześć sygnałów dźwiękowych, a kontrolka nie miga ani się nie wyłącza, wkładam ją z powrotem i słyszę sześć sygnałów dźwiękowych, a kontrolka pozostaje włączona, co to jest? Nie mogę tego dłużej znieść!
hmm, sześć błysków, kto ma pod ręką instrukcję obsługi Helmsa? Twój samochód zgłasza błędy, więc coś jest nie tak. <heh.